Hvordan får man maling av klær?

Når man elsker å være kreativ med pensel og maling, men har glemt å ta på malevennlige klær, kan man risikere at det skjer et uhell. Hvis uhellet er ute, og du har fått maling på noen av klærne dine, behøver du ikke å fortvile; det er nemlig mulig å få malingen av klærne igjen hvis du kjenner den rette metoden. 

Metoden som enkleste fjerner malingen fra klærne, avhenger av hvilken type maling du har brukt. Det er nemlig ikke helt likegyldig om det er snakk om vannbasert eller oljebasert maling. For å gjøre det litt enklere for deg, får du nedenfor en rekke råd til å fjerne begge typer maling fra klærne. 

Vannbasert maling

Vannbaserte malingstyper er bl.a. lateks og akrylmaling, men en del høyglansmaling hører også til de vannbaserte malingene. Du kan alltid lese nøye på malingens etikett hvis du er i tvil om hvorvidt malingen er vannbasert. 

Når du har slått fast at det er snakk om vannbasert maling, skal du starte med å fjerne så mye av den overskytende malingen som mulig. Deretter skal du:

1. Skyll flekken med varmt vann
Vend tøyet på vrangen og pek den motsatte siden av flekken oppover. Skyll deretter flekken med en sterk, varm stråle. Forsøk å vaske vekk så mye som mulig av malingen.

2. Putt vaskemiddel og varmt vann på flekken
Deretter kan du behandle flekken med vaskemiddel; du kan med fordel bruke Biotex eller Neutral, men hvis du ikke har disse, kan du også fint bruke vanlig oppvaskmiddel. Test derimot alltid et lite hjørne av flekken, så du unngår evt. uønskede bivirkninger.

3. Bruk en svamp eller klut
Du kan velge å bruke en svamp eller klut til å innarbeide såpen i stoffet. Etter at du har skrubbet såpen inn i stoffet, kan du bruke svampen eller kluten til å suge malingen ut. Det kan være nødvendig å gjenta denne prosessen flere ganger.

4. Bruk isopropylalkohol til de vanskelige flekkene
Hvis den ovenstående prosessen ikke har hjulpet, kan du prøve å bruke isopropylalkohol på flekken. Her dypper du bare flekket gjentatte ganger i væsken. Du kan også prøve neglelakkfjerner, som er enda sterkere, men denne kan skade noen stofftyper. 

5. Forbehandle vanlige flekker
Hvis du har en vanlig flekkfjerner som egner seg til klesplagget, kan du forbehandle klesplagget med dette før du vasker klesplagget.

Oljebasert maling

Hvis malingen din er oljebasert, kan det muligens bli litt vanskeligere å fjerne flekken helt, enn hvis den hadde vært vannbasert. Det er derimot ikke umulig, så her får du likeledes en guide til å fjerne oljebaserte malingsflekker fra klærne dine.

1. Les på malingsboksen
Med oljebaserte malinger står det ofte en guide på boksen til hvordan man best fjerner nettopp denne typen maling som boksen inneholder. Hvis det derimot ikke står dette, bør du gå i gang med å behandle flekken før den tørker ut. 

2. Putt white spirit, terpentin eller den foreslåtte fjerner på flekken. 
Legg noen ark med kjøkkenrull eller en klut under klærne og sørg for at flekken vender ned. Deretter kan du dyppe flekken gjentatte ganger med en klut eller svamp som er dyppet i en av de ovenstående væskene. Denne prosessen fortsetter du med inntil malingen er vekk.

Det er derimot viktig å være oppmerksom på at noen stoffer ikke tåler white spirit, så les instruksjonene før du går i gang. 

3. Skrubb med vaskemiddel og la det hvilke natten gjennom. 
Dekk flekken med vaskemiddel og la den så ligge over natten i varmt vann. Dette må gjerne være den varmeste temperaturen som stoffet kan tåle.

4. Skrubb flekken igjen og vask klesplagget i vaskemaskinen.
Dagen etter skal du skrubbe flekken igjen med vaskemiddel og deretter bør du vaske klesplagget på normal måte i vaskemaskinen. 

Version: v2.c417.s2.l3