Hva er viskosestoff?

Hvis du har sydd en liten stund, har du helt sikkert vært borti viskosestoffet. Viskosestoff er nemlig en av de mest brukte stofftypene i verden. Viskose ble først skapt som et billig alternativ til silke, hvilket man også kan argumentere for at det på mange måter er, da stoffet ofte er mykt og glatt.

Her i Norge er denne typen stoff best kjent under navnet viskose, mens det i utlandet ofte går under navnet rayon, som refererer til prosessen bak tilblivelsen av viskose. Viskose er nemlig et naturmateriale som er laget ut av fibrene fra regenerert tre.

Derimot inngår det en del kjemi i tilblivelsen av viskosestoffet, hvorpå viskose ofte blir klassifisert som en mellomting mellom naturstoff og syntetisk stoff.

Viskosens gode egenskaper

Som nevnt ovenfor er viskose et meget populært stoff å bruke, noe som skyldes stoffets mange gode egenskaper. Viskosestoff er nemlig meget pustende og væskeabsorberende og kjølende å ha på, noe som gjør det spesielt godt å bruke til f.eks. sommerklær. 

Utover det har viskose et svært flott fall, noe som gjør det mulig å skape noen fine former og silhuetter når man f.eks. bruker viskose til å sy kjoler av. 

Utover det er viskose en billig type tekstil sammenlignet med mange andre, noe som er en stor fordel for mange mennesker.

Dette skal du vite når du syr i viskose

Når du skal sy i viskose er det lurt å være oppmerksom på at stoffet kan ha en tendens til å ville krølle en del. Vær derfor klar på å stryke stoffet før du klipper mønstre ut av det, så målene dine ikke blir forstyrret av krøllene. 

Utover det kan viskose også ha en tendens til å krympe i vask, og derfor er det viktig at du er oppmerksom på vaskeanvisningene av viskosestoffet du har kjøpt. Du kan evt. med fordel vaske stoffet før du klipper mønstre av det, da stoffet vil krympe mest ved første vask. 

Version: v1.c415.s2.l3