Strikkeprøve

Når du jobber med garn og bruker en oppskrift, vil du støte på anvisninger om strikkefasthet. Dette er produsentens anbefaling til hvor løst eller fast du må strikke designet ditt. Typen garn, materialet på strikkepinnene dine, samt strikkestilen din vil påvirke fastheten. 

Før du går i gang med prosjektet ditt, anbefales det at du lager en strikkeprøve. Med denne kan du sikre deg at du strikker på den måten som oppskriften anbefaler. 

Dermed vil sluttresultatet bli som oppskriften forteller, og du unngår å havne i en situasjon der du mangler garnnøster. 

Hvordan lager jeg en strikkeprøve?

Det tar kun 10-20 minutter å lage en prøve, før du går i gang med å følge oppskriften på prosjektet ditt. Og det kan komme deg til gode at du starter med å lage prøven. 

Du kan måle strikkefastheten ved å strikket et antall masker på strikkepinnene dine (gjerne over 12 cm). Når du har lagt opp maskene kan du, med et vanlig målebånd eller en linja, finne ut hvor mange masker du har på 10 cm. 

Det er lurt å legge opp flere masker på prøven enn strikkefastheten på oppskriften angir. Dermed kan du oppnå et mer riktig og nøyaktig resultat. 

I praksis vil det f.eks. si at du skal legge opp 38 masker hvis det er angitt en strikkefasthet på 28. 

Forskjellige måter til justering av strikkefastheden

Mange ganger vil du enten ha for mange eller for få masker enn strikkefastheten i oppskriften angir. Når du har laget strikkeprøven, kan du justere fastheten på flere måter. 

Det kan skje ved å bruke enten tykkere eller tynnere pinner. Hvis du har for få masker skal du prøve å bruke strikkepinner som er 0,5-1 mm tynnere. Og skulle du ha for mange masker, kan du prøve med tykkere pinne. 

Hvis garnet skal brukes til klær, må du være spesielt oppmerksom på om strikketøyet krymper i vask. Her kan du velge å vaske strikkeprøven din før du går i gang med det kreative prosjektet. 

Selv om det kan være en tidkrevende forberedelse, skåner det deg for stor irritasjon og frustrasjon på et senere tidspunkt, hvis genseren eller kjolen skulle krympe etter vask og du ikke var oppmerksom på dette forholdet fra starten av. 

Version: v2.c405.s2.l3