Brodering har blitt så mye mer enn det tidligere har vært. Nå har til og med unge mennesker kommet godt i gang med å være kreative og finner stadig oftere frem sytøyet. Man kan få nokså mange timer til å gå med brodering, alt ettersom hva du setter i gang med å lage. Du kan brodere store motiver eller de søteste små dyr til barnerommet, enten det skal være på puter eller på en løper til bordet, mulighetene er mange: vesker, små pengepunger, kjøkkenhåndklær m.m. som du kan sette ditt helt eget preg på, din egen logo eller et helt annet moderne broderingsmønster. Det finnes mange forskjellige former for brodering, og du kan selv velge om det skal være små korssting eller om du skal begi deg ut på å lage større sting. Det kommer også an på hva slags stoff/materiale du velger å sy på. Man kan dykke dypt ned i broderingen og koble helt av fra hverdagen når man sitter og broderer små korssting, eller så kan man i fellesskap sitte sammen med familien og brodere f.eks. små motiver, bokstaver på klær eller ugler til nøkkelringer. Det finnes mange forskjellige broderingsdesign, broderingsmønstre, oppskrifter og andre muligheter man kan prøve seg på.
Få inspirasjon til broderingsmønstre og oppskrifter i bøker.
Med brodering finnes det snart ingen grenser, alt kan broderes. Det finnes et mønster på alt, og i dag er teknikken kommet så langt at man bare kan legge inn et bilde på datamaskinen og få det skrevet ut som broderingsmønster.
Her på siden finner du til og med bøker med oppskrifter og mange gode forslag til de forskjellige stilartene som finnes. Men det finnes som sagt mange forskjellige teknikker, blant annet i boken «Grafiske broderi», hvor du kan finne oppskrifter på hvordan du kan begynne å dekorere forskjellige praktiske ting i hjemmet, som stolputer, vesker, andre puter, grytelapper, kjøkkenhåndklær, oppvaskkluter og mye annet. Dette er bare noen av tingene du kan begi deg ut på å lage. Tilbake i tid var det også vanlig å lage broderinger på klær. Hvis du for eksempel hadde falt og slått i stykker kneet på buksen, kunne det enkelt dekkes til med fin brodering, eller så kunne man enkelt friske opp en vanlig bluse med et spennende broderingsmønster. Som sagt er det kun fantasien som setter grenser. Boken «Broderi» inneholder 15 broderingsprosjekter samt teknikker, tips og triks. Boken er delt i to, hvor første del handler om de 15 prosjektene og den andre delen handler om forskjellige teknikker, med egne avsnitt om materialer, redskaper og mye mer. Boken henvender seg både til nybegynnere og erfarne. Boken med tittelen «Håndboken i broderiteknikker» forklarer nesten seg selv. Den er en veldig spennende veiviser til kjente og elskede teknikker i både klassisk og eksperimenterende brodering. Alle grunntrinn og dets variasjoner vises med foto og trinn for trinn-tegninger. Her gis konkrete forslag til velegnede materialer, til den aktuelle syteknikken og til hvordan man overfører mønster, spenner opp stoffet eller syr etter diagram. «Sashiko-brodering» er mønster fra Japan og betyr «lite stikk». Denne typen mønster blir ellers brukt til å sy fôr eller reparere klær, men med disse stingene kan man også lage flotte broderingsmønstre. Boken gir oppskrifter på hvordan du lager gratulasjonskort, gryteunderlag, dekkeservietter, puter, handlenett og mye mer. Her er det altså veldig mange gode ideer å komme i gang med.
Hold orden på stoffer med en syring.
Det er forskjellig fra person til person om man foretrekker å sy på frihånd eller om man gjerne vil stramme opp stoffet i en syring, og de finnes i mange forskjellige størrelser, de finnes både i plast og i tre. Det kan være til stor hjelp å stramme opp stoffet hvis man er midt i et komplisert broderingsmønster og forsøker å holde tungen rett i munn. Når du bruker en syring, vil du samtidig unngå å krølle stoffet som du syr i. Disse ringene finnes i mange forskjellige størrelser. Men det er naturligvis opp til den enkelte hva man velger eller har lyst til å bruke.
Broderi på klær eller brodering på puter.
Ved å innrede med broderte puter kan du enkelt piffe opp innredningen med nye farger, motiver eller mønster i hjemmet. Enten du ønsker en klassisk brodert pute med flotte blomster og planter eller en moderne broderipute med motiver av trafikkskilt og morsomme sitater eller tall, så kan du komme i gang her. Her finner du bøker og mønster som kan ha en avstressende effekt og gi deg tid til å fordype deg i brodering, enten det er snakk om korssting, japansk Sashiko eller annen broderingsteknikk, samt materialer til å komme godt i gang. Det kan også hende du har en bluse som trenger fornyelse, for eksempel små blomster på en stilk eller et motiv av en hund eller en liten katt. Kanskje du kan prøve deg på å lage det flotte Sashikomønsteret på jakken din, som også har mange flotte motiver å velge mellom. Det er kun fantasien som setter grenser.
Permin-broderi på Aida- og linstoff.
Det kommer helt an på hva det er man broderer. Permin Aidastoff er bomullsstoff med tydelige firkanter og er dermed det enkleste stoffet å brodere på. Størrelsen angis i antall sting per cm. For eksempel 5,4, som er den vanligste. Jo lavere tallet er, jo lettere er det å brodere på, da firkantene blir større. Et høyere tall med mindre firkanter gir finere broderi. Perminlin er «uten firkanter». Stoffet angis i cm. f.eks. 10 eller 12 cm. Jo lavere tallet er på stoffet, jo lettere er det å brodere på. Permin lin passer for de litt mer erfarne, og gir et finere sluttresultat.
Her på denne siden finner du mange forskjellige typer stoff til de ulike mønstrene. Du finner blant annet:
Permin Aida + Permin lin
Sypapp samt syplast
Sypapp med motiver
Det er også mange oppskrifter på alt fra elefanter, mus, hus, kirker, natur og mye mer. Her på siden finner du også forskjellige broderingssett. Det er også mange som får en pute, bilde eller løper med barnets fødselsdag, vekt og lengde påskrevet når de har fått barn. Her er det også uendelig mange muligheter for å utføre dette og veldig mange forskjellige teknikker som du kan finne i de forskjellige bøkene vi har om brodering.
Men hva er brodering og hva kan vi bruke det til i dag? Med brodering følger det med så mye mer. Det kan ta oss med langt tilbake i tid og de fleste har vært i kontakt med brodering på et eller annet tidspunkt. Mange husker nok rya de lagde på skolen, eller har sett sine foreldre eller besteforeldre sitte med en eller annen form for kanvas. Helt tilbake til bronsealderen ble det brukt brodering. Det kunne være en form for statussymbol alt ettersom hvor fint klærne deres var brodert, siden det også ble en slags utdannelse innen husflid. I gamle dager var det viktig at unge jenter kunne brodere, fordi de kunne bli sendt til en rik familie som skulle ha klærne sydd eller brodert. Men i dag blir det ikke i like stor grad brukt som et statussymbol, men de fine trådene blir stadig brukt når det dekoreres på bunader eller preste- og bispekåper.
Brodere julekalender til de små.
Julestrømpen er en tradisjon mange holder kjær og de fleste håper at den blir fylt godt opp til julaften. Også på denne kan man brodere inn navnet sitt, lage et helt eget design eller et bilde av julenissen. De aller minste skal jo helst også ha egne julekalendere, så du kan for eksempel brodere julekalender med 24 søte nissemotiver eller julekalender med broderi av fjøsnisser, alt etter fri fantasi, eller finn ideer i de forskjellige bøkene med mønstre.
DMC broderingsgarn.
Her hos Rito forhandler vi DMC Laine Colbert Broderingsgarn. DMC-garn er en fast del av sortimentet vårt, og det er virkelig av god og spennende kvalitet. Dette er en produsent med historie helt tilbake til 1746, som lager kvalitetsgarn som selges over hele verden.
Vårt utvalg består av følgende:
- Broderingsgarn
- Heklegarn
- Strikkegarn
Kjøp broderi på nett til faste lave priser
Kjøp mønstre, sett eller bøker online her på denne siden. Få inspirasjon fra bøkene om historien rundt brodering og morsomme teknikker som følger med. Du finner også ringer, garn, beslag og nåler, som finnes i mange farger og former.