Håndfarging av flerfarget garn med speckles og flekker

Garn med speckles, også kalt flekker, er svært flotte når du ønsker et fint fargespill på strikke- eller hekleprosjektet ditt. Fordelen med å håndfarge garnet ditt er at du selv bestemmer hvilke fargekombinasjoner du ønsker i ditt flerfargede/speckled garnet. Hvis du er interessert i å ta hull på garnfargingen, og ikke er redd for å eksperimentere med flerfarget/speckled håndfarging, les guiden vår. Vi gir deg både gode råd til hvilket utstyr du skal bruke, samt selve håndfargingsprosessen av garnet. 

Du kan også sjekke guiden vår til henholdsvis gradert garnfarging og gjennomfarget garnfarging, hvis du trenger enda mer inspirasjon til hjemmefarging av garnet ditt. 

Download PDF her

Du trenger

Fremgangsmåte

1) Knyt jutesnor rundt garnet. Knut minst to tråder, så du kan styre garnfeddet under fargeprosessen. 

 

2) Myk opp garnet i et syrebad. Blandingsforholdet er 1 dl hvit eddik til 4 dl vann i minimum en halvtime. Spar syrebadet. 

 

3) Ta garnet opp av syrebadet, vri det lett og legg det på en overflate som kan grises til. Til eksempelet er det brukt en stekeplate med bakepapir på. Spre garnet godt ut, så mest mulig ligger fritt til fargingen. 

4) Til eksemplet har pipetten blitt stukket direkte ned i flasken med farge, mens den blir skyllet mellom hver farge. De brukte fargene er oransje, pink, grønn, maisgul, rød, brilliant blue og syrin. Du kan derimot eksperimentere med fargeintensitet og blande opp med vann eller mikse fargene. 

5) Fyll pipetten med fargeblandingen din. Husk hansker!

6) Til eksemplet er det brukt 3 forskjellige «dryppemetoder»:

  • Hvis du holder pipetten over garnet og banker på den med fingere, får du små speckles. 
  • Hvis du trykker lett på pipetten og samtidig beveger den hurtig over garnet, får du større fargelagte områder. 
  • Hvis du holder pipetten stille og drypper ned i flere omganger, får du lenger fargeforløp. 

Merk: Den kan hende at du må vende og dreie garnfeddet litt underveis, for å få fargene jevnt fordel. Ikke være redd for å prøve deg frem og eksperimentere. 

7) Ta feddet og legg det i skålen som tåler mikrobølgeovn. 

8) Dekk skålen grundig med film til mikrobølgeovn. Sørg for at den dekker godt hele veien rundt. 

9) Garnet skal varmes i tre omganger. Hver omgang varer 2 minutter på 900 W. Åpne ovnen mellom hver oppvarming for å lufte ut litt. Pass på at filmen ikke har sluppet kantene på skålen. 

11) Ta ut fatet – Vær forsiktig, det er varmt! Fjern filmen og hell av eventuell overskuddsfarge. 

12) «Dypp» feddet tilbake i syrebadet i ca en halvtime. 

13) Lag et bad med lunkent vann og ullvaskemiddel. Vask feddet og skyll det deretter i kaldt vann. Skyll garnet til vannet blir klart. 

14) Heng feddet til tør og vent til det er helt tørt. 

Andre guider til garnfarging

Har du lyst til å gi deg i kast med andre interessante former for garnfarginger? Da kan du finne flere inspirerende gratis guider i nettbutikken vår. Det inkluderer spennende prosesser, som:

 

Version: v2.c647.s2.l3