Håndfarging av garn med batikkfarge i mikrobølgeovn

Å håndfarge sitt eget garn er en finprosess, som til tider kan virke helt magisk. Ved å blande noen spennende ingredienser, kan du nemlig fremstille unikt garn i fine fargenyanser. Samtidig er det et fascinerende DIY-prosjekt med en viss grad av tilfeldighet. Når de kjemiske prosessene først tar fatt, kan du ikke være helt sikker på hvordan det ferdige resultatet blir før det tas opp av syrebadet og ut av mikrobølgeovnen. 

guide til håndfarvning af garn

Hvis du farger garnet ditt i én farge, f.eks. blå, blir garnet selvfølgelig ensfarget. Den endelige garnfargen avhenger derimot også av:

  • Hvilken syre du bruker til å fiksere fargene.
  • Hvilken type fiber du garnfarger. 
  • Hvilket vannforhold fargen blandes opp med. 
  • Hvilken teknikk du bruker til å male fargen på garnet. 

Er du nysgjerrig etter å gi deg i kast med garnfarging, gir vi deg her noen gode råd til håndfarging i forhold til syrebad, samt farger og fibre, så du er sikret en suksessfull prosess. 

guide til håndfarvning af garn

Ikke være redd for å eksperimentere

Et av de beste rådene vi kan gi er først og fremst at du ikke må være redd for å eksperimentere med garn og farger. Garnfarging er en morsom prosess, der du – ved å leke med garnet – lærer langs veien og samler praktisk lærdom. Samtidig er det ytterst tilfredsstillende å «vri» opp det tørkede, nyfargede garnfeddet, så det er klart til å vindes og brukes til strikking, hekling eller andre kreative håndverk. 

Dertil får du noen ekstra tips og triks til de forskjellige trinnene i håndfargingen, hvilke har stor betydning for hvordan det ferdige resultatet påvirkes. 

Tips om syrebadet i håndfargingen din

  • Innholdet i syrebadene gir forskjellig resultater: Før du håndfarger skal garnet i et syrebad, da det medvirker til å fiksere fargen. Til utformingen av guiden vår har vi håndfarget med rød og bl.a. brukt hvit eddik. Vi har derimot også eksperimentert med syrebad bestående av balsamico. Ved balsamicosyrebadet fikk garnfeddet en fin, dyp rusten oransjefarge, i stedet for en knallrød nyanse, som den hvite eddiken ga. I tillegg har vi testet syrebad med eplecidereddik, hvilket også påvirket den endelige fargen i nevneverdig grad. I tillegg fikk garnfeddet en vidunderlig duft av syrlige epler. Alt etter hvilken garnfarge og uttrykk du ønsker, kan det altså betale seg å teste ut forskjellige syrebad. 
  • Plasser garnet i syrebadet før og etter garnfargingen: Det er viktig at garnet plasseres i syrebadet før fargingen. Vi har derimot også funnet ut at det hjelper fikseringsprosessen å plassere garnet i syrebadet igjen når håndfargingen er gjennomført. Det binder nemlig eventuell overskuddsfarge etter varmebehandlingen. Selv om det fortsatt kan sitte igjen overskuddsfarge, trenger du ikke å skylle garnet så lenge etterpå. 

guide til håndfarvning af garn

Tips om farger og fibre

  • Forskjellig fargeopptaking etter garntype: Fargene opptas forskjellig avhengig av hvilken garntype du bruker. Jo renere ullkvalitet, mindre må garnet skylles etterfølgende, hvilket betyr mindre vannforbruk. Garnet skal derimot ALLTID skylles etter farging! Det er en ren drøm å garnfarge ren merino, men strømpegarn inneholdende 20-25 % kunstfibre er også fint å håndfarge. Vær oppmerksom på andelen av kunstfibre under fargeprosessen – jo høyere kunstfiberinnhold, jo vanskeligere blir fargebindingen. Det resulterer samtidig i at du må skylle garnet etterfølgende. 
  • Varierende fargeresultater: Fargeresultatet blir også forskjellig hvis du håndfarger garn som allerede har farge. Det er altså bare å prøve seg frem. Hvis du har noen garnfedd eller nøster i en farge du ikke liker, kan du bruke dem til å øve deg på. Hvis garnet ikke får det fargeuttrykket du ønsker, kan du prøve å overfarge med en mørkere nyanse. 

guide til håndfarvning af garn

  • Andre guider til håndfarging: Guiden vår til håndfarging er til graduering og speckled. Hvis du ønsker å lage så jevn fargedekning som mulig, skal du legge feddet direkte ned i fargebladningen og deretter la det ligge inntil du kan se at fargen er trukket helt inn i fibrene. Husk å helle av evt. overskuddfarge før du setter garnet inn i mikrobølgeovnen. 

guide til håndfarvning af garn guide til håndfarvning af garn

Praktiske tips til behagelig håndfarging

  • Bruk alltid forkle når du farger. På den måten unngår du å ødelegge klærne dine. 
  • Ha alltid grillhansker eller gripeverktøy klart når garnet skal ut av mikrobølgeovnen. Garnet er svært varmt! En annen fordel med å plassere garnet i syrebadet, er at du raskere kan håndtere garnet etterpå. 
  • Du kan bruke kanyler og pipetter eller ganske vanslige pensler for å få et helt annet fargeresultat. Det er altså massevis av kreative muligheter når du først har kastet deg ut i garnfargingen. 

Når alt det praktiske tas i mente, er det bare å komme i gang. Du kan nemlig ikke gjøre noe galt – det er bare morsomt og spennende å håndfarge sitt eget garn. 

Andre guider til garnfarging

Har du lyst til å gi deg i kast med andre interessante former for garnfarginger? Da kan du finne flere inspirerende, gratis guider i nettbutikken vår. Det inkluderer spennende prosesser som:

Version: v2.c567.s2.l3