Hvilket garn er best til tepper?

Hvilket garn som er best til å lage tepper av, avhenger av hvilke egenskaper du gjerne vil at teppet skal inneholde, såvel som hvilket mønster du har planer om å bruke til teppet. De mange forskjellige garntypene som finnes, varierer nemlig utrolig mye i egenskaper, så før du velger garnet til teppet ditt, er det viktig at du har gjort deg noen tanker om hvordan det ferdige teppet skal være. 

Nedenfor kan du lese om de ulike teppetypene du kan lage, såvel som hvilke garntyper som egner seg til de forskjellige teppene. Derimot er det viktig å være oppmerksom på at mønsteret ditt også spiller en rolle, så selv om garntypene nedenfor er fordelt i tre kategorier, kan du altså fint oppnå et tykt teppe med f.eks. bomullsgarn, hvis mønsteret ditt tillater det. 

Myke kosetepper

Hvis du ønsker å hekle eller strikke et deilig, mykt teppe, som egner seg perfekt til å kose seg med på sofaen, finnes det en del forskjellige garntyper som er optimale til å bruke til disse typer tepper. Noen av disse garntypene er bl.a.: 

Bomullsgarn

Bomullsgarn er en superallsidig garntype, som man kan bruke til svært mange forskjellige hekle- og strikkeprosjekter. Bomullsgarn er nemlig svært mykt, noe som gjør det behagelig å ha tett inntil huden. Derfor er bomullsgarnet altså perfekt til å lage et mykt koseteppe av.

Bomullsgarn har ytterligere de fordelene at det er relativt billig, og man kan få det i utrolig mange forskjellige farger. Dermed har du virkelig muligheten til å skape noen fine, fargerike design på teppene dine. 

 

Bambusgarn

Ønsker du å skape et teppe av bærekraftig garn, bør du helt sikkert overveie å lage det av bambusgarn. Bambusgarn er nemlig laget av fibrene fra bambusplanten, hvilket altså er med på å gjøre garnet langt mer bærekraftig enn mange andre garntyper. 

Det kan derimot være noen ulemper ved å strikke eller hekle utelukkende i bambusgarn, så du kan overveie å bruke noe bambusgarn som er blandet med f.eks. akryl- eller bomullsgarn. 

Akrylgarn

Akrylgarn har mange gode garnkvaliteter, hvilket gjør det populært blant strikkere og heklere. Det er derimot kunstig fremstillet, men ikke alle mennesker bryr seg om det. Derimot er dette garnet i stand til å holde godt på fargen, samtidig som at akrylgarn er slitesterkt og holdbart. 

 

Varme, tykke tepper

Hvis du ønsker å strikke eller hekle et teppe som virkelig skal ha en tykk og varm kvalitet, bør du umiddelbart styre utenom de ovennevnte garntypene, og i stedet sikte deg mot å bruke disse lekre garntypene:

Ullgarn

Ullgarn har den store fordelen at det er temperaturregulerende. Det vil si at teppet sørger for at du ikke blir for kald eller for varm, da garnet lar huden din puste. Utover det er ull enormt fuktsugende uten å bli vått, så skulle du komme til å svette under teppet, vil du aldri føle deg fuktig. 

Du kan få ullgarn i mange forskjellige kvaliteter, så uansett om du ønsker et tykt, sterkt teppe eller den mer mykere ulla, kan du garantert finne det rette ullgarnet. 

 

Alpakkagarn

Alpakkagarn minner litt om ullgarn, men det er generelt mer slitesterkt, såvel som at det er lettere enn ull. Alpakkaull føles svært mykt mot huden, noe som gjøre det perfekt til å lage et deilig, varmt teppe av. 

Alpakkagarn kan derimot ha en tendens til å miste formen over tid. Dette er muligens ikke et problem når man lager et teppe, men vil du helst unngå dette, kan du finne alpakkagarn som er blandet med ull, noe som gjør at garnet holder formen. 

 

Gulvtepper

Hvis det er et nytt gulvteppe du ønsker å lage, bør du gå etter garn som er svært slitesterkt og holdbart, da det nettopp må tåle en del slitasje. Derfor bør du gå etter garntyper som: 

Stoffgarn

Stoffgarn kan være morsomt å jobbe med når man strikker og hekler. Det er nemlig ofte relativt tykkere enn mange andre garntyper, og man vil derfor oppleve at det man hekler/strikker vil bli tykt. Dermed er stoffgarn perfekt til å lage gulvtepper med. 

Du kan ev. velge å kjøpe et gummiunderlag når du lager gulvtepper av garn. På den måten unngår du nemlig at teppet vil gli på gulvet. 

Version: v2.c442.s2.l3