Hva betyr superwash?

Superwash er en spesiell metode, der man forarbeider og behandler ullen så det kan tåle å bli maskinvasket ved høye temperaturer. Naturlig ull takler ikke høye temperaturer, da det ødelegger fibrene, noe som gjør at ulltøy kan krympe i vaskemaskinen. 

Ullgarn som har blitt behandlet med superwash, betyr derfor at du kan vaske dine heklede og strikkede håndarbeid i vaskemaskinen. 

Hvordan forarbeides ullen med superwash?

Når man forarbeider ullen med superwash, fjerner man de naturlige skjellene fra ullfibrene med syrebad og klor. Deretter tilføres et belegg med polymer, så fibrene får et nytt beskyttende lag som en film over hvert fiber. Dette laget forhindrer at fibrene klistres sammen og at klærne krymper under vask. Polymer er et plaststoff og derfor ikke naturlig, men det er ikke allergifremkallende eller skadelig. 

Du kan merke forskjell på vanlig ullgarn og superwash-garn, fordi superwash gir en mer glatt overflate. Fibrene er ikke så flossete, fordi skjellene er etset vekk og belagt med polymer. Superwash blir også kaldt for mercerisert garn, selv om denne betegnelsen ofte brukes i forbindelse med bomullsgarn. 

Hvordan vedlikeholdes superwash-garn?

Selv om superwash-garn bedre kan klare en tur i vaskemaskinen, skal du fortsatt vaske det på ull- eller skåneprogram. De fleste garn med superwash kan tåle opptil 40°C, mens enkelte typer kan tåle enda høyere temperaturer. Utover det skal du unngå skyllemiddel og tørketrommel, som med vanlig ullgarn. 

Superwash-garn er smart hvis du lager garnprosjekter som skal brukes daglig og vaskes ofte. Du skal derimot være oppmerksom på at noen av ullens spesielle egenskaper, inkludert den isolerende og absorberende effekten, vil forringes når hvert fiber er belagt med en film. 

Version: v2.c363.s2.l3