Hva er polyesterstoff?

Polyester er et kunststoff, og er dermed altså et syntetisk materiale. Polyester er laget av plast, og det kan ta form som mange forskjellige andre typer stoff; f.eks. kan polyester ligne viskose eller også ull.

Helt basalt består polyester av olje og naturgass, som gjennom en avansert form for kjemi blir omdannet til plast. Deretter videreforedles plasten, slik at den blir laget om til de syntetiske fibrene som polyesterstoffet består av. 

Polyesterfibre er glatte, noe som skaper polyesterstoffets glatte og tidvis skinnende overflate. 

Polyesterstoffets gode egenskaper

En av de helt store fordelene med polyesterstoff er at det ikke krøller. Dermed slipper du å måtte finne frem strykejernet hver gang du skal ha på deg et klesplagg som er laget av polyester. 

Utover det krymper heller ikke polyester når det legges i vaskemaskinen eller tørketrommelen, noe som naturligvis også er en god egenskap, da man ikke mister et klesplagg hvis man glemmer det i vask. 

Siden polyester nettopp er fremstilt av olje og naturgass, er det ikke det mest miljøriktige valg av stoff. Derimot er det enormt slitesterkt, og det holder farge veldig godt. Dette gjør at klær laget av polyester har en lang holdbarhet, noe som kan gjøre opp for produksjonen. 

Dette må du tenke på når du syr i polyesterstoff

Da polyester nettopp er en glatt stofftype, kan det være vanskelig å holde styr på når man skal sy i det. Et godt råd kan være å bruke mange knappenåler når du skal sy med polyester. På den måten glir ikke stoffet så lett fra deg. 

Utover det kan det være en god idé å bevæpne seg med god tid og tålmodighet når man syr i polyester. Dette er jo nettopp en glatt stofftype, så feil kan oppstå. Ha derfor også alltid en god oppspretter for hånden. 

Selv om polyester egentlig er laget av plast, kan det altså fint tåle noenlunde høye temperaturer. Du kan derfor trygt vaske polyesterstoff ved 40, 60 og 95 grader. Utover det kan du også stryke stoffet på 150 grader, selv om det sikkert sjeldent vil være nødvendig pga. stoffets glatte natur. 

Version: v2.c361.s2.l3