Frakt ! Bestill innen

Gratis oppskrift på Herreluen

 

Her får du en gratis hekleoppskrift på en fin herrelue. Luen er heklet i Infinity Hearts Baby Merino, som er 100% myk merinoull. Oppskriften gjør det mulig å tilpasse luen, sik at den passer til de fleste menn.

Størrelse

Oppskriften er one-size som skal passe til en med en hodeomkrets på 56-62 cm, og man trenger ca 2 nøster med Infinity Hearts Baby Merino. Det er tenkt at den skal passe de fleste menn. Luen kan brukes på to måter. Enten ved å brette opp kanten, eller ved å gi den en mer ”ung” look og la den være en lang beanie-lue.

Du kan alltid lage færre rekker for å få en mindre lue, og eventuelt tilpasse den ved å legge opp færre lm fra begynnelsen, slik at lengden også blir kortere. For å få den mest presise størrelsen, vil det være best å ha mulighet til å måle hodeomkretsen før du begynner å hekle. Når du skal vurdere om luen er lang nok, kan du strekke den godt når du måler, da luen kan gi etter en god del. Den beste måten å oppnå et godt resultat, er hvis du kan måle luen på modellen som skal ha den. Ønsker du en tykkere lue kan du lage to luer. Disse kan du til slutt sy sammen i kantene og eventuelt sette noen sting i toppen og sy dem sammen der også. 

Heklefasthet

Lag alltid en hekleprøve når du skal klesplagg. I dette tilfellet kan du dog også gå etter mål fremfor heklefasthet. 

10x10 cm = 27 stm i bml x 15 rk

Materialer

Garnforbruk

Forkortelser

lm - luftmaske

rk - rekke

stm - stavmaske

hstm - halvstavmaske

bml - bakerste maskeledd

fm - fastmaske

(x) - antall masker etter endt rekke

Fremgangsmåte

Legg opp 85 lm.

1. rk: Start i 3 lm fra nålen og lag 71 stm, 12 hstm i de siste 12 lm, vend med 1 lm (83)

2. rk: 12 hstm i bml, 71 stm i bml, vend med 2 lm

3. rk: 71 stm i bml, 12 hstm i bml, vend med 1 lm

Gjenta rekke 2+3 inntil luen måler ca 46 cm (ca 64 rekker), når den ikke strekkes ut. Alternativt kan du gå etter en bestemt omkrets, og strekke stykket til du når ønsket mål. 

På bildet ovenfor kan du se hvordan det ser ut når du har heklet noen rekker. Her vises nålen i toppen av luen (ved dine hstm). Du kan strekke stykket og måle om det passer med hodeomkretsen (mål i bunnen, ved stm)

Du avslutter ved å hekle luen sammen fra bunnen (etter at rekke 2 er ferdig). Dette gjøres ved å legge sammen de to sidene og hekle dem sammen med fm. Nå skal du hekle hele veien opp til toppen og etterlate en lang tråd til å sy sammen toppen av luen. 

Luen hekles sammen med fm nedenfra og opp. 

Den siden du har heklet sammen på, er nå vrangsiden. Hold deg på denne siden, sett nålen i den etterlatte tråden og kjør nålen vekselvis på innersiden og yttersiden av stavmaskene. Dra godt sammen når du har kommet hele veien rundt, sånn at hullet i toppen blir mindre. 

Før nålen vekselvis gjennom innersiden og yttersiden av halvstavmaskene, hele veien rundt, og dra til slutt sammen. 

Før nålen gjennom luen med større mellomrom, for å lukke hullet godt.

Avslutt ved å feste enden og luen din er nå klar til bruk!

Ønsker du en tykkere lue, kan du lage en lue som er helt lik, med samme mål, så hekler eller syr du dem til slutt sammen (vrang mot vrang) i kanten i bunnen. Deretter kan du brette den ene luen inn i den andre, og du vil dermed ha en tykkere lue.!

Designet av: Annaskjemt (Anna Skjemt)

Version: v1.c276.s2.l3