Frakt ! Bestill innen

Bordskåner med filtkuler

Bordskånere med filtkuler har blitt veldig populært de siste årene, så hvorfor ikke lage dine egne? Da kan du selv designe dem med de fargene du foretrekker, så de passer inn i ditt hjem. Med denne gratis oppskriften får du en detaljert bruksanvisning på hvordan du kan sy filtkulene sammen til fine bordskånere. Filtkulene er laget av 100% ull i den beste kvalitet.  

Størrelse: ca. 22 cm

Dette trenger du:

 1. 91 stk. Filtkuler 20 mm
  Lilla: 30
  Grå: 31
  Hvit: 30
 2. Gütermann Sytråd ekstra sterk  
 3. John James Krumme nåler
 4. John James Modistnåler str 3

Fremgangsmåte

Det finnes ulike måter og gjøre dette på. For eksempel kan man tre alle kulene på en tråd for deretter å sy dem sammen. På denne måten får man en rund bordskåner. Man kan også lage en rund bordskåner med fremgangsmåten under, men man må da sy kulene på enden sammen på en annen måte.

OBS! Gråfargen avbildet i overskriften er lysere enn kulene brukt på bordskåneren i fremgangsmåten. Dette er den eneste forskjellen.

Dette gjør du:

Start med å legge kulene i det mønsteret du ønsker. Se bilde under for inndeling, tallene indikerer hvor mange filtkuler det er på raden. Jeg startet på den midterste raden, som er markert som rad 11.

Jeg satt en nål i den midterste kulen, det er den vi begynner med.

Det kan være lurt å ta et bilde etter at du har lagt opp ønsket mønster. Så slipper du å huske hvilken rekkefølge fargene skal tres på i.

1111.jpg 

 • Klipp av en trådlengde på rundt 1 meter, da slipper du at tråden floker seg. Lag en knute i enden av tråden, gjerne flere ganger slik at den ikke går gjennom filtkulen. Begynnelsen av bordskåneren skal se ut som en blomst, og består av totalt 7 kuler (Se bildet til venstre)

 • Start med den midterste kulen. Før nålen rett igjennom, og gjør det samme andre veien slik at tråden er festet. Den grå kulen blir nå senter på bordskåneren (se bildet til høyre)

 11111111111111.png 

 • Nålen kommer nå ut på toppen av den midterste kulen. På dette punktet bytter jeg til krumnål. Stikk krumnålen inn i bunnen av den neste kulen (lilla), og ut igjen på venstre side, i ca. 45 graders vinkel. Jeg jobber mot venstre. Men dette er selvsagt valgfritt.

 • Tre på neste kule fra siden (hvit). Nålen skal komme ut i bunnen av kulen, slik at den kan festes i den midterste kulen (grå). Det er viktig at hver kule festes i de to kulene den henger sammen med. Når du kommer ut på bunnen av den hvite kulen, går du videre inn i den grå, deretter opp igjen i den lilla kulen og ut igjen ved 45 graders vinkel som du gjorde når du festet den lilla kulen. Før så nålen rett/bent gjennom den hvite kulen, og tre på en ny kule. Se gjerne bildet i punkt 5 dersom du er usikker.

 • Bildet under viser hvordan hver enkelt kule festes i de to kulene som den skal henge sammen med. Den sorte pilen er den man starter med aller først. Deretter følger man de lyseblå anvisningene, så de røde, så de grønne osv. Tallene indikerer hvor nålen skal inn/ut.

 • Den første runden, som danner en blomst, er nå fullført. Fra den lilla kulen som nålen er i, bygger vi videre på neste runde. Den første og den sistes sys sammen slik som de andre kulene. Men når man skal tre nålen rett gjennom (merket 1 på rød og grønn piler), kommer vi ut på toppen av den lilla kulen, istedenfor på siden. 

 • Bildet under viser de to første kulene på den andre runden.

 • Fortsett med denne metoden til du har brukt opp alle kulene. Hvordan du gjør det i de seks hjørnene på hver runde avgjør om du får et rundt eller kantet resultat. Dette velger man selv.

DesignBenedicte Helgesen Nernes / diywithbenedictehn / benedictehn